02. listopad 2019.

Odlučili ste se za kupovinu novog vatrogasnog aparata jer se za to pokazala potreba. Nazvali ste trgovinu ili poslali upit za ponudu...

Odlučili ste se za kupovinu novog vatrogasnog aparata jer se za to pokazala potreba. Nazvali ste trgovinu ili poslali upit za ponudu i očekivali ste jednostavnu kupovinu, dok se nije ˝zakompliciralo˝kada ste sa druge strane umjesto samih odgovora dobili pitanje: Da li želite P ili S vatrogasni aparat?

Izgled

Krećemo od onog dijela koji naše oči prvo primjete na svemu, a to je vanjski izgled. Tu možete primjetiti prvu razliku između P i S aparata, a to je da S aparat na sebi ima veliku tipku (popularno zvanu gljivu), dok P aparat na sebi ima manometar koji označava tlak u spremniku vatrogasnog aparata.

Sadržaj

U vatrogasnom aparatu oznake S nalazi se bočica sa pogonskim plinom koja se aktivira našim udarcem na gljivu. Pričekate 4-5 sekundi i započinjete gašenje pritiskom na ručicu na vrhu crijeva. U P vatrogasnom aparatu nema bočice sa pogonskim plinom već nakon izvlačenja osigurača pritiskom velike ručke na vrhu aparata započinje izbacivanje praha i gašenje požara. Zato se taj aparat zove još vatrogasni aparat pod stalnim tlakom, jer ne zahtijeva dodatni poticaj za početak izbacivanja sredstva za gašenje iz njegovog spremnika.

Sličnosti

U biti nećete pogriješiti sa odabirom jednog od ove dvije vrste aparata, jer su oba napunjena ABC prahom i u količini koja zadovoljava Vaše potrebe. Vatrogasni aparati za vozila se isporučuju i proizvode samo u P varijanti (pod stalnim tlakom): P 1, P 2 i P 3.  Vatrogasni aparati od 6 i 9 kg se proizvode u obje varijante: P 6 i P 9, S6 i S9. Brojevi označavaju koliko kilograma ABC praha sadrži koji aparat.

Nadamo se da smo ukratko odgovorili na pitanje o razlici između P i S vatrogasnog aparata, a u slučaju bilo kakvih nedoumica ili dodatnih pitanja slobodno nas kontaktirajte. Naši ljubazni referenti će Vam pomoći odabrati najbolje i najpovoljnije rješenje za Vas.