28. listopad 2020.

Jesen je već odavno počela a sa njom nam dolaze i hladniji dani. Jeste li pripremili Vaše uređaje i dimnjake? Pročitajte zašto bi trebali...

Jesen je već odavno počela a sa njom nam dolaze i hladniji dani. Približava se vrijeme kada ćemo aktivirati grijanje u našim domovima i na radnim mjestima, čime započinjemo sezonu grijanja.

Sezona grijanja sa sobom donosi i neke od potencijalnih opasnosti, jer zbog nestručnog rukovanja sa pećima na kruta goriva ili električnim grijalicama zimi često nastaju požari u objektima koji mogu dovesti i do smrtnog slučaja. Također veliku ulogu u tome imaju i Vaši dimnjaci koji se trebaju redovno čistiti i održavati u suradnji sa dimnjačarskom službom.

Kako spriječiti opasnosti u sezoni grijanja?

Problem tijekom grijanja može nastati u svim vrstama sustava za grijanje ako su nestručno postavljeni ili ako ih ne održavate redovno. Prilikom postavljanja bilo kojeg od tih sustava ili uređaja savjetujte se sa stručnjacima i neka ovlaštene osobe izvrše ugradnju ma koliko god Vam se ta opcija činila skupa, jer je opet jeftinija od jednog ljudskog života.

Prilikom ugradnje koristite originalne dijelove za peći a pogotovo za dimovodne kanale. Redovno održavajte Vaše peći i čistite dimovodne kanale u suradnji sa dimnjačarem. Redovno servisirajte peći na plin i plinske bojlere, jer i kod njih uvijek postoji opasnost od nastanka požara. U plinskom bojleru potrebno je minimalno svake dvije godine očistiti kamenac i prljavštinu koje se nakupe tijekom njegovog rada.

Kako pravilno koristiti uređaje za grijanje?

Prilikom npr. paljenja peći na kruta goriva budite oprezni kada prilazite peći sa rukom, jer Vašu odjeću tijekom neopreznog rukovanja može zahvatiti plamen. Nikako ne pokušavajte drva u peći zapaliti benzinom ili nekom drugom zapaljivom tekućinom i odmaknite sav zapaljivi materijal od peći (npr. tepih, zavjesa i slično). Drva za loženje nemojte držati u blizini peći jer zbog prijenosa topline može doći do samozapaljenja. Ne pokrivajte peći niti na njima ne sušite Vašu odjeću a također ne ostavljajte hranu da se ugrije bez nadzora.

Pepeo koji nastaje sagorijevanjem odložite u sigurnu posudu i ne odlažite u plastične, papirnate i druge zapaljive posude, jer neohlađeni pepeo ostaje izvor paljenja i do 24h nakon vađenja iz peći. Ne ostavljajte Vaše uređaje i sustave za grijanje bez nadzora i gasite ih kada niste kod kuće.

Budite spremni za obranu od požara!

Živimo u vremenu kada je sve ubrzano i opterećeni smo obavezama, pa vjerojatno mnogi od Vas ne razmišljaju koliko je dobro u nepredviđenim situacijama uza sebe imati vatrogasni aparat. Vatrogasni aparat u Vašim rukama može spriječiti nastanak većeg požara, gubitak Vašeg doma ili ono najvažnije, gubitak života Vaših najbližnjih.

U tim trenucima cijena vatrogasnog aparata Vam je najmanje bitna, zar ne? Zato razmislite dok čitate ovaj članak da li bi bilo dobro u Vašem domu imati bar jedan vatrogasni aparat i pogledajte našu ponudu vatrogasnih aparata. Ne brinite, nije znanstvena fantastika upotrijebiti vatrogasni aparat i zato Vam mi u „Vatroprometu“ stojimo na usluzi. Kontaktirajte nas za sve informacije o vatrogasnim aparatima, možemo Vam preporučiti koju vrstu trebate ili čak objasniti postupak aktiviranja vatrogasnog aparata.

U slučaju požara na nekom od sustava grijanja ili dimnjaku, OBAVEZNO nazovite vatrogasce! Čak ako ste i ugasili požar, jer će provjeriti da li još uvijek negdje postoji opasnost od aktivacije novog plamena.

Toliko od nas. Ostanite nam živi, zdravi i ugrijani!