14. veljača 2023.

Vodič za ronioce, kako odabrati opremu za ronjenje i na što pripaziti prilikom odabira ronilačke opreme.

Ronjenje je vrlo popularna i zanimljiva aktivnost posebno za one koji žele istražiti skrivene ljepote mora i oceana. No, za uživanje u sigurnom i uspješnom ronjenju u morskim dubinama potrebno je odgovarajuće znanje, kompatibilne fizičke vještine i dobra ronilačka oprema.

Kako ljudi ne mogu ostati i disati pod vodom bez ikakve opreme, nužno je da budete opremljeni odgovarajućom ronilačkom opremom za boravak u dubinama. Prije ronjenja bitno je da naučite i svladate tehnike ronjenja, te se opremite i upoznate sa svojom opremom za ronjenje.

Kako odabrati opremu za ronjenje?

Kada odlučite kupiti svoju ronilačku opremu, pred vama je veliki izbor raznih proizvođača ronilačke opreme. Sa stalnim razvojem tehnologija ronilačke opreme, uvijek postoji nova oprema koja se pojavljuje na tržištu. Ponekad može biti teško odabrati najbolju opremu zbog velike mogućnosti izbora,  i biti upoznat koji komadi ronilačke opreme moraju biti prioritet pri kupnji. Kako bismo vam olakšali odabir napravili smo ultimativni vodič za odabir opreme za ronjenje.

Ukratko smo u ovom članku naveli koja osnovna oprema za ronjenje će vam trebati i kako možete odabrati najbolju opremu.

Maska za ronjenje

Maska za ronjenje omogućuje vam fokusiranje pod vodom stvarajući zračni prostor ispred vaših očiju, pa je zato morate odabrati pažljivo. Maska je jedan od najvažnijih dijelova vaše ronilačke opreme jer će vam pružiti potrebnu vidljivost pod vodom.

Kako odabrati najbolju masku za ronjenje?

Materijal od kojeg je izrađena maska je relativno jednostavan. Sastoji se od gumene ili silikonske obrazine, jednog ili dva stakla, uglavnom plastičnog okvira, dvije kopče za remen, kao i samog remena. Iako na prvi pogled gotovo sve maske izgledaju slično (ne računajući posebne modele), razlike su prisutne. Zato je preporučljivo da prilikom kupnje jednog od modela maski isprobate sve što pronađete u ponudi. Na taj način ćete teže pogriješiti prilikom odabira pravog modela maske za ronjenje.

Koraci za odabir prave ronilačke maske?

Bitno je masku isprobati na način da ju prislonite na lice, bez korištenja remena, te povlačite zrak iz iste na nos, dok se maska ne prilijepi na lice (stvaranje vakuuma). Gledajte u strop, maska mora ravnomjerno pristajati na lice i bez razmaka. Ukoliko to niste uspjeli, te maska negdje ne brtvi dobro, isprobajte drugi model ronilačke maske. Ovakvo isprobavanje može rezultirati neuspjehom, ukoliko niste svježe obrijani ili pak nosite brkove. Kako bi maska pružila što bolja svojstva brtvljenja na vašem licu, potrebno je odabrati masku sa što mekšim silikonom. Na taj način postići ćete kvalitetnije brtvljenje.

Prilikom kupnje maske za ronjenje, kao i kod kupnje bilo kojeg drugog dijela ronilačke opreme, uvijek se prvo zapitajte za kakvu vrstu ronjenja i koliko često ćete koristiti opremu za ronjenje. Ukoliko se ronjenjem ne bavite profesionalno već ste potpuni amater, te ronite 3-4 puta tijekom godišnjeg odmora, nešto bolje od klasične crne maske sa silikonskom obrazinom i temperiranim staklom, nije vam potrebno.

Ovo su vrlo jednostavni koraci koje preporučamo za odabir odgovarajuće ronilačke maske za vas. Postoji cijeli niz opcija na maskama za širi pogled kao što su bočna, gornja i donja stakla. Postoji niz maski s različitim shemama boja u skladu s osobnim preferencijama. U svakom slučaju trebali biste odabrati najbolju za sebe prema ovim uputama. Napomena: prozirne ili svijetle maske su udobnije i propuštaju više svjetla.

Disalica

Disalica za ronjenje je zapravo zakrivljena cijev kroz koju dišete dok plutate licem prema dolje na površini vode. Disalica je neophodna za disanje ronioca, a klasična disalica sadrži silikonski usnik i zakrivljeno tijelo.

Kako odabrati najbolju disalicu?

Udobnost je prioritet pri odabiru vašeg usnika za disalicu. Nužno je da usnik bude udoban i da možete disati suho i lako. Disalica mora biti suha, ali ne prevelika jer će na taj način otežati vaše disanje.

Dobra disalica zadovoljava bitne karakteristike kao što su lakoća disanja i suhoća. Veća disalica stvara veći otpor u vodi. Također je važno kako se disalica pričvršćuje na masku. Izdržljivi, jednostavni priključci kojima se lako rukuje uvijek su poželjniji.

Odijelo za ronjenje - kako odabrati?

Odijela za ronjenje dijelimo na mokra, polusuha i suha ronilačka odijela.

Mokro ronilačko odijelo štiti od hladnoće tako što voda uđe u odijelo, ne izmjenjuje se, postaje topla i na taj način grije ronioca. Takvo ronilačko odijelo mora biti udobno i nikako preusko. Patent ili zatvarač na mokrim odijelima za scuba ronjenje omogućuje lakše oblačenje. Odijelo za ronjenje može biti jednodijelno ili dvodjelno.

Polusuho ronilačko odijelo ima suhi patent horizontalno pozicioniran na leđima, ima duboke dvostruke manžetne i debljine je od 6,5 mm na debljine.

Suho ronilačko odijelo štiti ronioce od najekstremnijih hladnoća, glavni izolator je zrak. Pododijelo za suho ronilačko odijelo osnovni je komplet za uporabu. Proizvode se od neoprenska, trilaminatna ili od modernih materijala u kombinaciji s kevlarom.

Neoprensko odijelo uobičajeni je dio ronilačke opreme, posebno korisno u netropskim vodama. Neoprensko odijelo grije vas zadržavajući vodu i osiguravajući izolaciju od gubitka topline. Ovo su odijela koja omogućuju udobno ronjenje i koja vas štite od rashlađujućeg učinka vode.

Kako odabrati najbolje ronilačko odijelo?

Sva navedena ronilačka odijela moraju dobro pristajati, a vaše disanje i kretanje moraju biti ugodni pod vodom. Široka odijela nije poželjno nositi jer voda može cirkulirati zbog otvora na rukama, nogama, vratu i međunožju, a to utječe na sposobnost odijela da spriječi gubitak topline. Stoga ronilačko odijelo mora dobro pristajati. Možete odabrati osnovne modele u skladu s proračunom, ali moraju biti prikladni i udobni.

Peraje

Peraje se koriste u ronjenju kako bi pomogle roniocima da se kreću brzo i bez napora, baš poput riba. Peraje su najbolji način da se ronioci kreću kroz vodu i vrlo su važan dio ronilačke opreme.

Kako odabrati najbolje peraje?

Ponovo su udobnost i učinkovitost prioritet pri odabiru najboljih peraja za vas. Ako vam peraje ne stežu prste i osjećate se ugodno pomičući stopala, to znači da su vam peraje udobne i da dobro pristaju vašim nogama. Nikada nemojte raditi kompromise s prilagodbom svojih peraja jer će vam dobre peraje biti najbolji pratilac u vodi dok se brzo krećete.

Učinkovitost peraja povezana je s veličinom, krutošću i dizajnom peraja. Ronioci s jakom nogom mogu koristiti veće, tvrđe peraje, dok će roniocima u lošijoj kondiciji biti ugodnije s manjim i fleksibilnim perajama. Kopče i trake moraju biti lake za korištenje. Odabir pravog para također je važan za sprječavanje grčeva i umora mišića.

Regulator ronjenja

Regulatori za ronjenje koriste se za pretvaranje zraka visokog tlaka u tlak okoline u vašem spremniku, te omogućuju lakše disanje.

Kako odabrati najbolji regulator za ronjenje?

Morate tražiti visoke performanse dok birate najbolji regulator za sebe. Regulator mora isporučiti veliku količinu zraka za ronioce koji rone duboko. Također bi trebao osigurati zrak pod velikim naporom čak i pri niskom tlaku u spremniku.

Neki regulatori također imaju gumbe i prekidače kojima upravljaju ronioci kako bi pomogli ovom procesu. Stoga je također važno da razumijete rad svih gumba i kontrola. Disanje na regulatoru i njegovo testiranje u ronilačkoj trgovini ne daje vam predodžbu o njegovoj izvedbi pod vodom. Dakle, naučit ćete više isprobavanjem regulatora u različitim situacijama ronjenja.

Ronilačko računalo

Računala za ronioce služe za stalno praćenje dubine i vremena ronjenja. Ronilačka računala automatski ponovno izračunavaju vaš status bez dekompresije, prikazuju vaš profil izrona i još mnogo toga. Računalo je također ključni dio ronilačke opreme, posebno ako ronite sami (što se ne preporučuje), ili s nekoliko prijatelja bez lokalnog vodiča (također se ne preporučuje).

Kako odabrati najbolje računalo za ronjenje?

Ronilačka računala moraju biti jednostavna za korištenje. Ovaj uređaj mora imati sve bitne značajke i mora mu se pristupati jednostavno i brzo. Veoma je važno da možete brzo i lako pronaći osnovne informacije tijekom ronjenja kao što su dubina, vrijeme, informacije o dekompresiji i tlak u spremniku.

Neki modeli imaju dva zaslona kao što su numerički i grafički za brzo pronalaženje informacija. Prije nego što odaberete ronilačko računalo, pogledajte korisnički priručnik i naučite potpune upute jer vam moraju biti lako razumljive za korištenje u budućnosti.

Ostali dijelovi ronilačke opreme

Gore navedena oprema je osnovna i važna za uspješno ronilačko iskustvo. Neke druge stvari morate uzeti u obzir tijekom ronjenja, kao što su ronilačke rukavice kako bi vam ruke bile tople. Ovo je posebno važno ako ronite u vodama s niskim temperaturama, ali nije potrebno u tropskim područjima.

Još jedna vitalna komponenta ronilačke opreme su ronilačke boce za zrak koje pohranjuju velike količine zraka za vaše disanje pod vodom. Možete uložiti u njih ili ih možete iznajmiti ako ne ronite često.

Dubinomjer koji uključuje podvodni mjerač tlaka (SPG) i kompas, je dubinomjer za mjerenje struje i maksimalne dubine tijekom ronjenja. Vaš SPG također će pokazati preostali zrak u vašem spremniku za ronjenje (boca za zrak), a kompas vam pomaže u navigaciji pod vodom.

Neki drugi dijelovi ronilačke opreme mogu uključivati podvodna svjetla, odmagljivače, ronilačke noževe, pločice za pisanje i najvažniji pribor za prvu pomoć. Sve ove stvari moraju biti odabrane s prioritetom vaše udobnosti i jednostavnosti korištenja.

Koristite kvalitetnu opremu za ronjenje

Prilikom odabira ronilačke opreme uvijek imajte na umu da su vaše potrebe različite od svakog ronioca i da nećete nužno morati imati kompletan popis opreme za ronjenje. Vaše potrebe za ronilačkom opremom ovise o vašim ciljevima i uvjetima ronjenja. Ali morate imati najbolju opremu kako biste bili sigurni i maksimalno uživali u ronjenju.