17. ožujak 2023.

Nekoliko jednostavnih koraka kako koristiti opremu iz zidnog hidrantskog ormara u slučaju požara.

Ako ste već pročitali naš članak ili ranije naučili sastav opreme hidrantskog ormara da li znate kako brzo i jednostavno upotrijebiti navedenu opremu u slučaju požara? Ne brinite jer nije komplicirano i naučiti ćete koristiti opremu iz hidrantskog ormarića u nekoliko jednostavnih koraka.

Hidrantske ormare dijelimo na unutarnje (ugrađuju se na zid unutar objekta) i na vanjske (samostojeći ormari za nadzemni i podzemni hidrant). U ovom članku opisati ćemo upotrebu vatrogasne opreme iz zidnog hidrantskog ormara, s kojim se susrećete u stambenim i poslovnim zgradama, trgovačkim centrima i slično.

Zidni hidrantski ormar sastoji se od sljedeće vatrogasne opreme: kutni ventil, vatrogasna cijev Ø52 (dužine 15 ili 20 metara) i vatrogasne mlaznice na zasun. Ta oprema je izuzetno korisna u slučaju da dođe do požara u objektu u kojem se nalazite, te je veoma bitno znati kako se koristiti njome.

Oprema zidnog hidrantskog ormara - za što se koristi?

  • Kutni ventil s okretnim nastavkom - okretanjem kotačića kutnog ventila pušta se dovod vode iz hidrantske mreže u vatrogasnu cijev.
  • Tlačna vatrogasna cijev - spaja se pomoću vatrogasne Storz spojnice na kutni ventil. Na kutnom ventilu i vatrogasnoj cijevi nalaze se vatrogasne Storz spojnice, koje se povežu okretanjem spojnica u suprotnim smjerovima (ako cijev već ranije nije spojena na ventil).
  • Vatrogasna mlaznica na zasun - koristi se za puni i raspršeni mlaz. Mlaz se regulira okretanjem zasuna na mlaznici, te za otvaranje i otvaranje vode.

Kako koristiti vatrogasnu opremu iz hidrantskog ormara?

U slučaju da se nađete usred požara ostanite smireni. Nazovite vatrogasce, predajte im bitne informacije koje će vas tražiti i evakuirajte ostale ljude iz objekta na sigurnu udaljenost. Ako pristupate gašenju požara opremom iz hidrantskog ormara, pratite nekoliko jednostavnih koraka koje smo naveli u infografici.

Pazite na svoju sigurnost tijekom gašenja požara i do dolaska vatrogasaca. Ne izlažite svoj vlastiti život ako je opasnost prevelika i nemate iskustvo korištenja hidrantske opreme.