20. veljača 2023.

Korisni savjeti kako postupiti u slučaju požara i preporuke što učiniti ako se nađete usred požara.

Požar je svako nekontrolirano gorenje koje nanosi materijalnu štetu i/ili ugrožava ljudske živote. Rijetko koja osoba prilikom pojave požara ostaje ravnodušna i smirena, pa je iz tog razloga važno biti educiran kako se ponašati u slučaju požara.

U mnogim slučajevim prilikom požara uočeno je različito ponašanje osoba koje su se našle usred požara. Neke osobe se uspaniče a neke zbog šoka ne znaju gdje se nalaze i što je potrebno učiniti. Zato je bitno ostati što prisebniji u ovakvoj situaciji kako bi na što bolji način mogli zatražiti pomoć.

Što učiniti u slučaju požara

  1. U slučaju da ste uočili požar odmah nazovite vatrogasce na broj 193 ili Centar 112
  2. Pokušajte se što više smiriti i govorite razgovjetno kada se uspostavi veza. Navedite što se dogodilo i da li su ljudi u opasnosti.
  3. Navedite točnu lokaciju ili adresu gdje je nastao požar ili drugi izvanredni događaj (nesreća u prometu, poplava…).
  4. Budite spremni pružiti dodatne informacije o događaju i mjestu događaja, te ostaviti svoje podatke (ime i prezime) i broj telefona, na koji vas se može nazvati u slučaju da su potrebne dodatne informacije.
  5. Ne spuštajte slušalicu, dok vi razgovarate vatrogasna postrojba već kreće na mjesto događaja pa neka vas ne zabrinjava što se od vas traže dodatne informacije ili dobivate upute o postupanju.
  6. Završite razgovor kada Vam vatrogasci ili služba koju ste kontaktirali dozvoli, jer su prikupili potrebne informacije.
  7. Ne koristite Vašu telefonsku liniju dok ne dođu vatrogasci, ako bude potrebe da Vas ponovo kontaktiraju u vezi dodatnih informacija.

Kako postupiti u slučaju požara

U nastavku donosimo nekoliko korisnih savjeta za najčešće vrste požara sa kojima se možete susresti u svakodnevnom životu. Najvažnije je da tijekom požara pazite na vlastitu sigurnost i sigurnost osoba oko sebe, te da ne riskirate život prilikom spašavanja imovine.

Požar ulja u loncu ili tavi

1. Isključite plin i/ili struju na štednjaku i kuhinjsku napu.

2. Zaštitite ruke, glavu i otkrivene dijelove tijela.

3. Prekrijte požar poklopcem ili vatrootpornim pokrivačem (vatrogasna deka).

4. NIKADA NE ulijevajte vodu u vruće ulje jer je to VRLO OPASNO! Ulijevanjem vode u posudu u kojoj se nalazi prethodno ugrijano ulje, doći će do rasprskavanja goruće masti ili ulja te do proširenja požara. Tada obično dolazi do veće materijalne štete i teških opeklina za osobe koje se nalaze u blizini.

Požar stana ili kuće

1. Isključite struju i plin.

2. Nazovite vatrogasce na broj telefona 193 ili Centar 112.

3. Ukoliko imate aparat za početno gašenje požara, započnite s gašenjem.

4. Upozorite susjede o nastalom događaju.

5. Zatvorite sva vrata i prozore, kako biste usporili širenje požara i smanjili dotok zraka u prostoriju. Nikako ne otvarajte vrata da biste provjerili stanje u prostoriji!

6. Prilikom napuštanja stana, ne koristite dizala već izađite po stepenicama.

7. Dočekajte vatrogasce i ostale žurne službe na sigurnoj udaljenosti od objekta zahvaćenog požarom, te im objasnite o čemu se radi kada stignu na mjesto događaja.

Požar kućanskih aparata

Budite svakodnevno pažljivi s električnim uređajima. Električne uređaje ne držite priključene u utičnicu u blizini kade za kupanje. Padne li električni uređaj u kadu dok se kupate ili tuširate, dogoditi će se strujni udar koji može imati smrtne posljedice.

Razne vrste pokretnih grijalica također mogu biti opasne i uzrokovati požar. Pokušajte ih držati dalje od svega što bi se moglo zapaliti i obavezno ugasite i isključite uređaj kada napuštate objekt ili prije spavanja.

Postupci kod požara električnih uređaja

1. Izvadite utikač iz utičnice ili prekinite strujni krug na osiguraču.

2. Ugušite požar prekrivanjem. prekrivači moraju biti od pamuka ili vune.

3. Pokušajte ugasiti požar vatrogasnim aparatom ako ga imate u blizini.

4. Nazovite vatrogasce na broj 193.

5. Požar električnih uređaja NIKADA nemojte gasiti vodom.

Požar automobila

1. Zaustavite vozilo čim uočite ili posumnjate u požar, te odmah zaustavite rad motora.

2. Pažljivo podižite poklopac motora (ako morate).

3. Požar gasite vatrogasnim aparatom s ABC prahom (ako ga imate u vozilu), na način da malo podignete poklopac motora, te napravite dovoljno prostora da možete započeti gašenje aparatom. Poklopac motora ne dižite do kraja ako uočite plamen u prostoru motora.

4. Ako plamen nije prisutan, odspojite kleme na akumulatoru (ako je moguće).

Požar čađe u dimnjaku

Tijekom požara dimnjaka, unutarnja temperatura može dosegnuti i preko 1000 °C. Kao rezultat toga su velika zračenja topline koja se emitiraju kroz zidove dimnjaka, te na taj način postoji opasnost od prijenosa požara iz dimnjaka na konstrukciju objekta ili zapaljivi materijal i opremu kuće.

Plamenovi i iskre mogu skakati iz dimnjaka ili kroz pukotine u dimnjaku te zapaliti krov i ostale dijelove kuće. Ujedno mogu biti zahvaćene susjedni objekti i obližnje drveće. Neispravan i porozan dimnjak predstavlja vrlo veliku opasnost za korisnike. Produkti izgaranja koji kroz porozan dimnjak ulaze u prostorije mogu biti toksični i smrtonosni, a najčešća opasnost prijeti od ugljičnog monoksida (CO).

Gašenje požara dimnjaka

1. Ako se dimovodni kanali ne čisti redovito, taloži se čađa na stjenke dimnjaka i čađa se može zapaliti. Ukoliko dimnjaci nisu pravilno i kvalitetno izgrađeni i ožbukani, požar se može prenijeti na drvenu konstrukciju krovišta objekta.

2. Ako je kuća izgrađena od tvrdog materijala, dimnjaci solidno izvedeni, a u blizini otvora dimnjaka se ne nalaze zapaljivi predmeti i ne prijeti opasnost od iskre, nije potrebno provoditi intervenciju u pogledu gašenja požara čađe u dimnjaku. Potrebno je samo kontrolirati gorenje i sačekati da čađa izgori, te prije napuštanja objekta napraviti detaljan pregled konstrukcije i prostorija.

Ako je u pitanju kuća s drvenim tavanicama, drvenom krovnom konstrukcijom sa zapaljivim pokrovom, te u slučaju kada iskre neposredno ugrožavaju okolinu, potrebno je poduzeti mjere aktivnog gašenja. Osnovni je zadatak spriječiti širenje požara na neposrednu okolinu. Tada je potrebno započeti gašenje s ručnim aparatima za gašenje prahom, tako da se prah ubacuje na mjesto najnižeg otvora dimnjaka i uzgon ga vuče prema gore. Loša osobina je što prah nema ohlađujući efekt te je potrebno nakon prigušivanja požara provesti postupak čišćenja gorivog materijala (čađe) kako ne bi ponovno došlo do zapaljenja.

Vatru u dimnjaku je teško ugasiti jer se ona nalazi na površinama na koje je teško djelovati nekim sredstvom za gašenje. Pri tome treba biti strpljiv, jer gašenje zahtijeva dulje vrijeme i teško je postići potpuno gašenje. Nakon ugušivanja vatre zapaljenu čađu treba čeličnom četkom i kuglom skinuti s unutarnjih površina dimovodnog kanala, te kroz dimovodna vratašca u podrumu, očistiti. Za tu svrhu koristi se komplet dimnjačarskog alata.

3. Nakon gašenja požara dimnjaka, potrebno je očistiti dimnjak, a vrući žar iznijeti izvan objekta i politi vodom.

4. Požar čađe u dimnjaku ne gasiti vodom!

Požar odjeće na osobi

1. Pristupite osobi s leđa i prekrijte tijelo prekrivačem. Polegnite osobu kako bi se spriječilo djelovanje plamena na lice i kosu.

2. Ugasite zapaljenu odjeću počevši od glave na niže, na način da omotate osobu u prekrivač ili kaput. Oslobodite dišne organe kako bi osoba mogla disati.

3. Ukoliko su se odjeća i prekrivač zalijepili za tijelo osobe - ne skidajte ništa na silu. Ukoliko je to moguće, skinite nakit prije oticanja opečenih dijelova.

4. Ako je to moguće, opečeni dio odmah stavite pod tekuću hladnu vodu 10 do 15 minuta. Nakon hlađenja treba prekriti opečeno mjesto sterilnom gazom ili zavojem za opekline (srebrna strana ide na opeklinu). Nikada ne nanosite bilo kakve masti i ne stavljajte led na opečeno mjesto. Unesrećeni s većim opeklinama treba piti što više tekućine.

5. Ako Vaša vlastita odjeća počne gorjeti - stanite, legnite na pod i pokušajte zaustaviti gorenje odjeće na način da se kotrljate po podu. Zaštitite uši.

Nikada ne nosite komotnu i široku odjeću (rukave) u blizini plinskih kuhala, otvorene vatre ili grijalice. Uvijek nosite uske rukave kada god treba naložiti otvoreni kamin, peć ili prići plinskom štednjaku.

Zapamtite da je sintetička odjeća zapaljivija od pamučne i vunene. Pušenje u krevetu također je opasno, osobito ako je osoba pod utjecajem alkohola.

Požari raslinja i suhe trave

1. Ne palite vatru za vrijeme jakog vjetra, u blizini objekta ili šume.

2. Prilikom spaljivanja korova i suhe trave, potrebno je osigurati sredstva za gašenje (naprtnjača s vodom, naprtnjače, priručna sredstva).

3. Preporučamo da o paljenju suhih površina obavijestite najbližu vatrogasnu postrojbu ili Dobrovoljno vatrogasno društvo, te dogovorite dežurstvo tijekom paljenja.

Mnogo puta je dokazano da su financijska sredstva uložena u zaštitu protiv požara i njihovu prevenciju, stotinama puta manja od sredstava koja je potrebno izdvojiti za saniranje štete nakon požara. Većina požara se može relativno lako pogasiti ako se primijeti u početnoj fazi i ako je na raspolaganju ispravna vatrogasna oprema.

Ako trebate savjet i dodatne informacije o vatrogasnim aparatima, hidrantskoj opremi i ostaloj opremi za zaštitu od požara slobodno nas kontaktirajte. Stojimo Vam na raspolaganju za sva pitanja i pronalazimo najbolja rješenja za Vas.