Održana prezentacija HYTRANS mobilnih sustava za ispumpavanje i dobavu vode

Obilazak najvećeg sajma vatrogasne i zaštitne opreme na svijetu INTERSCHUTZ 2015
17/04/2015
Proslava 20. godina poduzeća Vatropromet
17/04/2015

Održana prezentacija HYTRANS mobilnih sustava za ispumpavanje i dobavu vode

U sklopu velike kampanje u borbi protiv poplava, Vatopromet predstavlja jedan novitet u vatrogastvu. Riječ je o nizozemskom Hytrans sustavu dobave velike količine vode koji je odličan za gašenje velikih požara poput onih na naftnim terminalima, a posebno je koristan prilikom sanacije poplavljenih područja kojih Karlovac nažalost ima sve više.


Radi se o hidrauličko pogonjenom hidromotoru za ispumpavanje vode. Radi na sistemu dizelskog agregata, u ovom slučaju manjeg sustava jačine je 60 kW, koji preko hidrauličke pumpe tjera ulje u hidrauliku, a ona pak pokreće hidromotor u plutajućoj crpki koja se nalazi direktno u vodi. To znači da nema samousisnog sistema, a vatrogasci ne moraju stajati uz izvor vode, pojasnio je viši komercijalni referent Vatroprometa Predrag Bunjevac.


lavno obilježje ovog sustava je brzi i veliki protok vode kroz posebne cijevi promjera 300 mm, a to je upravo ono što je kod nesreća većih razmjera vatrogascima najvažnije. Ovaj najmanji uređaj prezentiran danas ima protok oko 20.000 litara u minuti. Nažalost, neće spriječiti poplave, ali je zato u sanaciji vrlo učinkovit. Najmanji model košta oko 180 tisuća eura, a Karlovcu bi barem jedan takav, jako dobro došao. Iako je skup, sigurno vrijedi tih novaca. Mi stalno razmišljamo o nabavci ovakve opreme, ali isto tako vidimo da se stalno najavljuju novi rezovi. Ja se nadam da ćemo jednoga dana imati ovakav sustav, rekao je zapovjednik JVP Karlovac Miroslav Rade.