Održana prezentacija HYTRANS mobilnih sustava za ispumpavanje i dobavu vode

Obilazak najvećeg sajma vatrogasne i zaštitne opreme na svijetu INTERSCHUTZ 2015
17/04/2015
Proslava 20. godina poduzeća Vatropromet
17/04/2015

Održana prezentacija HYTRANS mobilnih sustava za ispumpavanje i dobavu vode

U sklopu velike kampanje u borbi protiv poplava, Vatopromet predstavlja jedan novitet u vatrogastvu. Riječ je o nizozemskom Hytrans sustavu dobave velike količine vode koji je odličan za gašenje velikih požara poput onih na naftnim terminalima, a posebno je koristan prilikom sanacije poplavljenih područja kojih Karlovac nažalost ima sve više.


Radi se o hidrauličko pogonjenom hidromotoru za ispumpavanje vode. Radi na sistemu dizelskog agregata, u ovom slučaju manjeg sustava jačine je 60 kW, koji preko hidrauličke pumpe tjera ulje u hidrauliku, a ona pak pokreće hidromotor u plutajućoj crpki koja se nalazi direktno u vodi. To znači da nema samousisnog sistema, a vatrogasci ne moraju stajati uz izvor vode, pojasnio je viši komercijalni referent Vatroprometa Predrag Bunjevac.


lavno obilježje ovog sustava je brzi i veliki protok vode kroz posebne cijevi promjera 300 mm, a to je upravo ono što je kod nesreća većih razmjera vatrogascima najvažnije. Ovaj najmanji uređaj prezentiran danas ima protok oko 20.000 litara u minuti. Nažalost, neće spriječiti poplave, ali je zato u sanaciji vrlo učinkovit. Najmanji model košta oko 180 tisuća eura, a Karlovcu bi barem jedan takav, jako dobro došao. Iako je skup, sigurno vrijedi tih novaca. Mi stalno razmišljamo o nabavci ovakve opreme, ali isto tako vidimo da se stalno najavljuju novi rezovi. Ja se nadam da ćemo jednoga dana imati ovakav sustav, rekao je zapovjednik JVP Karlovac Miroslav Rade.

NEWSLETTER PRIJAVA

Ostavite svoj email u našoj bazi i primajte stalne obavijesti o posebnim ponudama!

You have Successfully Subscribed!